szkoły, przedszkola, biblioteki księgarnie hurt
bez logowania zamawiaj jako:
Książki wg wieku: 1-3 lat | 4-6 lat | 7-9 lat | 10+ lat | 15+ lat
Szukaj po cenie  od:  do:  
start » egzaminy/matura » matura » vademecum matura - CZARNA SERIA - 2019 » Vademecum matura - chemia - 2019

Vademecum matura - chemia - 2019

szkoła: liceum/technikum
  • zadania jak w tegorocznych testach
  • prosty i zrozumiały język
  • wszystkie wiadomości niezbędne i wymagane przed maturą
  • kolorowa fiszka i tasiemka
  • najlepsze wydanie na rok 2019

pełny opis książki »

cena: 39,98 zł
chwilowo niedostępna
powiadom o dostępności
zobacz książki o podobnej tematyce

Pełny opis książki: Vademecum matura - chemia - 2019

kategoria: vademecum matura - CZARNA SERIA - 2019
kod: VMC
ISBN: 978-83-7517-661-2
rok wydania: 2019
autor: Iwona Król, Piotr Mazur
liczba stron: 370
typ oprawy: oprawa zintegrowana
format: 170 x 245 mm
waga: 677 g
w paczce: 10 szt.
» napisz własną opinię o tej książce

opis książki

Vademecum Matura - chemia Wydawnictwa GREG to książka zawierająca kompletny materiał niezbędny do przygotowania się do matury w jej aktualnie obowiązującej formule. Jest zgodna z najnowszą podstawą programową i zawiera także zagadnienia z klasy I, które pojawiają się w podstawie programowej po raz pierwszy.

Zadania opatrzono szczegółowymi informacjami, jak je rozwiązać, wraz z tłumaczeniem rozwiązania krok po kroku. Również w zadaniach zamkniętych pokazano prawidłowe odpowiedzi. Komentarze na marginesach wskazują szczególnie ważne kwestie i objaśniają trudniejsze czynności. Tam, gdzie jest to potrzebne, zadaniom towarzyszą czytelne i wyraźne rysunki. Informacje teoretyczne przedstawiono przystępnym, zrozumiałym językiem. Pomocne są liczne dokładne rysunki, ilustrujące ważne zagadnienia. Najważniejsze pojęcia wyróżniono wyraźnymi ramkami. Ważnym uzupełnieniem jest indeks pojęć. W tekście wskazano też za pomocą oznaczeń graficznych tematy i zagadnienia, które w ostatnich latach pojawiły się na maturze.

Vademecum Matura - chemia Wydawnictwa GREG to doskonała pomoc zarówno dla tegorocznych maturzystów, jak dla uczniów młodszych klas, którym zależy na szybkiej, bezproblemowej nauce i dobrych ocenach.

Książka w nowoczesnej i kolorowej szacie graficznej! Dołączono tasiemkę ułatwiającą zaznaczenie potrzebnych fragmentów. Całość w funkcjonalnej i estetycznej oprawie zintegrowanej.

Wielką zaletą naszych repetytoriów jest bardzo trafne przewidywanie pytań na tegorocznym egzaminie. W każdej publikacji uwzględniliśmy tegoroczne przewidywania oraz pewniaki na test i egzamin.

Serdecznie polecamy!

Klienci kupujący tę książkę kupili też...

Julian Tuwim: Klasyka wierszy dla dzieci
Julian Tuwim
cena z 20% rabatem: 11,19 zł
Ballady i romanse
Adam Mickiewicz
cena z 20% rabatem: 5,51 zł
Alicja w Krainie Czarów
Lewis Carroll
cena z 20% rabatem: 10,38 zł
Vademecum matura - biologia - 2019
cena z 20% rabatem: 31,98 zł
Vademecum matura - matematyka - 2019
cena z 20% rabatem: 31,98 zł
Vademecum matura - język polski - 2019
cena z 20% rabatem: 31,98 zł

Zobacz też ...

spis treści

Ogólne informacje o egzaminie

POZIOM PODSTAWOWY

  • MATERIAŁY I TWORZYWA POCHODZENIA NATURALNEGO
    • Właściwości SiO2 i jego odmiany występujące w przyrodzie, proces produkcji szkła
      • Charakter chemiczny SiO2
      • Proces produkcji szkła
    • Rodzaje, właściwości i zastosowanie szkła
    • Surowce do produkcji wyrobów ceramicznych, cementu i betonu
    • Rodzaje skał wapiennych w przyrodzie, właściwości i zastosowanie
    • Wykrywanie skał wapiennych
      • Wykrywanie skał wapiennych w minerałach
    • Hydraty
      • Nazewnictwo hydratów
  • ŚRODKI CZYSTOŚCI
    • Proces zmydlania tłuszczów, mydła jako przykład detergentów
      • Otrzymywanie mydeł
      • Odczyn roztworu wodnego mydła
    • Wpływ twardości wody na mydła i detergenty
    • Eutrofizacja wód
    • Charakter chemiczny składników środków czystości
    • Emulsje
  • CHEMIA W KUCHNI
    • Niektóre składniki leków i ich działanie
    • Procesy fermentacyjne
      • Fermentacja alkoholowa
      • Fermentacja mlekowa
      • Fermentacja octowa
      • Fermentacja masłowa
    • Sposoby konserwacji żywności, zapobiegania psuciu się
  • CHEMIA GLEBY
    • Właściwości gleby i jej pH
      • Warstwy gleby
    • Nawozy
      • Wpływ nawozów na pH gleby
    • Zanieczyszczenia gleb i sposoby ochrony przed jej degradacją
      • Rekultywacja
  • PALIWA
    • Surowce służące do pozyskiwania energii
    • Destylacja ropy naftowej
    • Alternatywne źródła energii
    • Liczba oktanowa i sposoby jej zwiększania
  • ODZIEŻ I OPAKOWANIA
    • Rodzaje tworzyw sztucznych
    • Włókna naturalne i sztuczne
    • Doświadczenia pozwalające odróżnić włókna białkowe, celulozowe, sztuczne i syntetyczne
    • Włókna syntetyczne

POZIOM ROZSZERZONY

  • STECHIOMETRIA
    • Mol, masa molowa
    • Objętość molowa w warunkach normalnych i standardowych
    • Objętość molowa w warunkach dowolnych
    • Prawo stałości składu
    • Prawo zachowania masy
    • Ułamki składników: masowe, molowe i objętościowe
    • Zawartość procentowa składników w mieszaninie lub w związku chemicznym
    • Stężenia chemiczne
      • Stężenia procentowe
      • Stężenie molowe
      • Rozpuszczalność
      • Przeliczanie stężeń
      • Mieszanie roztworów - reguła krzyża
    • Stechiometria mieszanin
      • Obliczanie mas molowych mieszanin
    • Wydajność reakcji chemicznej
    • Wyprowadzanie wzorów elementarnych
    • Zależności stechiometryczne na bazie równań reakcji
    • Obliczanie składu mieszanin poreakcyjnych
    • Obliczanie składu mieszanin w oparciu o gęstości mieszanin
  • BUDOWA ATOMU I OPIS KWANTOWO-MECHANICZNY ATOMU
    • Atom - ujęcie klasyczne
      • Pojęcia podstawowe
      • Ustalanie wzorów związków chemicznych
      • Masa atomowa i średnia ważona masa izotopowa
      • Masa cząstek (molekuł)
      • Charakterystyka cząstek elementarnych
      • Substancje proste - charakterystyka metali i niemetali
    • Układ okresowy pierwiastków (uop) - ujęcie klasyczne
      • Nazwy grup
      • Pojęcia podstawowe
      • Charakterystyka połączeń czwartego okresu uop grup 1-2 i 13-18
      • Zmiany wielkości na tle układu okresowego
    • Budowa atomu a układ okresowy pierwiastków
    • Budowa atomu - ujęcie kwantowe
      • Model Schrödingera
      • Liczby kwantowe
      • Kontur orbitalu (chmury elektronowej)
      • Reguły zabudowy orbitali
      • Konfiguracja elektronowa stanu podstawowego na przykładzie atomu selenu
      • Elektrony
      • Konfiguracja jonów
      • Wzbudzony stan elektronowy
  • WIĄZANIA CHEMICZNE, KSZTAŁT CZĄSTECZKI I HYBRYDYZACJI ORBITALI
    • Budowa cząsteczki - ujęcie klasyczne
      • Pojęcia podstawowe
      • Wzory chemiczne
      • Wiązania chemiczne - definicje, podział
      • Wzory elektronowe cząsteczek
    • Budowa cząsteczek - ujęcie kwantowe
      • Kolejność poziomów energetycznych cząsteczki
      • Hybrydyzacja orbitali atomowych
      • Rodzaje hybrydyzacji
  • SYSTEMATYKA ZWIĄZKÓW NIEORGANICZNYCH
    • Równania reakcji otrzymywania substancji nieorganicznych
      • Tlenki
      • Wodorotlenki
      • Kwasy
      • Sole
    • Projektowanie podstawowych doświadczeń
      • Badanie charakteru chemicznego substancji - zasada ogólna dla substancji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wodzie
      • Wykazanie charakteru amfoterycznego wodorotlenku chromu(III)
  • TERMOCHEMIA
    • Pojęcia podstawowe
    • Sposoby wymiany energii pomiędzy układem i otoczeniem
    • Konwencja międzynarodowa znaków energii
    • Funkcje termodynamiczne
    • Zasady termodynamiki
  • KINETYKA CHEMICZNA
    • Definicja szybkości reakcji i wpływ różnych czynników na szybkość
      • Zależność szybkości od temperatury (v = v(T))
      • Zależność szybkości od stężenia (v = v(c))
    • Rząd reakcji
      • Cząsteczkowość reakcji
      • Badanie wpływu różnych czynników na szybkość reakcji - zasada ogólna
    • Kataliza chemiczna - zależność szybkości od obecności innych substancji
      • Podział
  • STATYKA CHEMICZNA
    • Prawo działania mas - prawo Guldberga i Waagego
    • Zależność stałej od temperatury
    • Reguła przekory (Le Chateliera-Brauna)
    • Stałe równowagi
      • Stała równowagi reakcji dysocjacji nazywana stałą dysocjacji
      • Iloczyn jonowy wody
    • Roztwory i reakcje w roztworach wodnych
      • Podział roztworów
      • Roztwory koloidalne
      • Podział koloidów
      • Porównanie koloidów
      • Metody rozdzielania mieszanin
      • Rozpuszczanie, roztwarzanie
      • Efekty towarzyszące rozpuszczaniu
      • Reakcje w roztworach wodnych
    • Dysocjacja elektrolityczna
      • Teoria dysocjacji Arrheniusa
      • Teoria Brónsteda - Lowry'ego
      • Teoria Lewisa
    • Formy zapisu równań reakcji jonowych
      • Ogólne zasady zapisu równań reakcji jonowych
    • Elektrolity mocne i "lotne"
      • Przykłady równań reakcji jonowych
    • Projektowanie podstawowych doświadczeń
      • Sporządzanie roztworu o danym stężeniu
      • Projektowanie prostej identyfikacji jonów w roztworze - zasada ogólna
      • Porównywanie mocy elektrolitów - zasada ogólna
      • Zbieranie gazów wydzielanych w trakcie doświadczenia
      • Oczyszczanie mieszanin gazowych
      • Otrzymywanie różnych gazów w laboratorium szkolnym
    • Hydroliza związków organicznych i nieorganicznych
    • Bufory - definicja i zasada działania
      • Działanie roztworu buforowego
  • UTLENIANIE I REDUKCJA
    • Reguły wyznaczania stopni utlenienia
      • Metody uzgadniania równań reakcji redoks (bilans klasyczny i jonowo-elektronowy)
    • Przewidywanie własności utleniająco-redukujących atomów i prostych jonów
    • Przewidywanie kierunku reakcji redoks
    • Badanie zachowania się metali w reakcjach z kwasami - zasada ogólna
    • Porównywanie własności utleniająco-redukujących substancji - zasada ogólna
    • Porównywanie aktywności metali - zasada ogólna
      • Porównywanie aktywności metali - przykład
    • Najlepsze utleniacze
      • Przewidywanie produktów reakcji redoks z zastosowaniem manganianu(VII) potasu (KMnO4)
      • Badanie własności utleniających manganianu(VII) potasu w zależności od środowiska
      • Badanie własności utleniających manganianu(VII) potasu
      • Badanie własności utleniających związków chromu(VI)
      • Własności utleniające kwasu azotowego(V)
      • Własności utleniające kwasu siarkowego(VI)
      • Własności utleniające fluorowców
  • CHARAKTERYSTYKA PIERWIASTKÓW NA TLE UKŁADU OKRESOWEGO
    • Alotropia pierwiastków
    • Barwa płomienia i roztworów
    • Przykłady związków pierwiastków bloku s i p
    • Pierwiastki bloku d
      • Uwagi ogólne
      • Chrom
      • Mangan
      • Żelazo
      • Srebro
      • Miedź
      • Cynk
    • Podstawy analizy chemicznej
      • Miareczkowanie
      • Analiza spaleniowa - analiza elementarna
  • CHEMIA ORGANICZNA
    • Podział związków organicznych
    • Wiązania w związkach organicznych i typ hybrydyzacji
    • Reakcje w chemii organicznej
      • Reakcje charakterystyczne dla związków organicznych
    • Przewidywanie właściwości fizycznych i chemicznych związków organicznych
      • Temperatury przemian fazowych
      • Rozpuszczalność w rozpuszczalnikach
    • Izomeria w związkach organicznych
      • Rodzaje izomerii
      • Rodzaje izomerii omawiane w szkole średniej
      • Izomeria optyczna
      • Ustalanie konfiguracji absolutnej
      • Wzory stereochemiczne
      • Rodziny konfiguracyjne
      • Ważność grup
    • Podstawowe szeregi homologiczne lub związki danej klasy
      • Węglowodory nasycone, nienasycone, cykliczne
      • Węglowodory aromatyczne
      • Alkohole
      • Fenole, aminy, amidy
      • Związki karbonylowe - aldehydy i ketony
      • Kwasy karboksylowe
      • Amino- i hydroksykwasy
      • Cukry proste
    • Nazewnictwo związków organicznych
      • Węglowodory nasycone o łańcuchach prostych
      • Węglowodory cykliczne
      • Węglowodory nienasycone (alkeny, alkiny, alkadieny)
      • Węglowodory aromatyczne (areny)
      • Pochodne węglowodorów
      • Alkohole
      • Fenole
      • Aldehydy
      • Ketony
      • Kwasy karboksylowe
      • Sole i estry kwasów karboksylowych
      • Amidy kwasowe
      • Aminy
    • Podstawowe odczynniki w chemii organicznej
    • Charakterystyka i reaktywność związków organicznych
      • Węglowodory
      • Alkohole
      • Fenole
      • Związki karbonylowe
      • Kwasy karboksylowe
      • Aminy
      • Amidy kwasowe
      • Wielofunkcyjne pochodne węglowodorów
    • Aminokwasy
    • Cukry
    • Białka
      • Kwasy nukleinowe
      • Właściwości fizyko-chemiczne kwasów nukleinowych
      • Tworzywa sztuczne

INDEKS HASEŁ